Tribina Darko Lukić

Od sezone 2019/2020 Tribina „Darko Lukić“ održava se u suorganizaciji s Hrvatskim glazbenim zavodom.


U povodu tridesete obljetnice Tribine Darko Lukić Emin Armano zapisao je u prigodnom zapisu da se “prije trideset godina, baš kao i danas, osjećala potreba pružiti priliku mladim glazbenicima za stjecanje koncertnog iskustva mimo školskih i akademskih priredbi kao i pružiti priliku za dobivanje prve tiskane kritike nakon koncertnog nastupa. Tu priliku mladima su dala dva strukovna udruženja glazbenika, tadašnje Udruženje muzičkih umjetnika Hrvatske i Društvo skladatelja Hrvatske.”

 

Započelo je s nevelikim pretenzijama, koncerti su se održavali povremeno, ovisno o interesu mladih, i nisu bili natjecateljskog karaktera. Prvi je koncert održan 20 siječnja 1967., a nastupio je Duhački kvintet Hrvatskog narodnog kazališta. Međutim, zanimanje je bilo veliko, te je već na početku, u ljetnom dijelu 1967. godine priređeno 16 koncerata, a iz godine u godinu zanimanje za Tribinu je raslo. Potrebu za čvršćom organizacijom odjelotvorit će Željko Veršić koji preuzima vodstvo Tribine u sezoni 1972./73. te u suradnji s Novinskim izdavačkim poduzećem Vjesnik, koje ustanovljuje Nagradu za mlade, oblikuje jasno profiliranu natjecateljsku sezonu mladih koja će nakon smrti uglednog pijanista Darka Lukića, počevši od 1974., u sjećanje na ovog izvrsnog umjetnika, dobiti njegovo ime.

Sezonu prati žiri sastavljen od predstavnika HDS-a i HDGU-a te glazbenih kritičara Hrvatskog radija. Od sezone 1994./95. pobjednik uz diplomu dobiva i skroman novčani iznos te termin za koncert s novim programom u okviru programa Tribine u idućoj sezoni.

U određenim se godištima nastojalo koncerte s Tribine ponoviti i izvan Zagreba, sa željom da se mladima osigura što više nastupa i da se istodobno popularizira ova ugledna manifestacija Udruženja. Tako je za sezonu 1977./78. sklopljen ugovor sa Samoborskim muzejom o održavanju koncerta, i već je u toj sezoni održan ciklus od šest koncerata, a Udruženje je čak pomoglo Muzeju pri nabavi potrebnog klavira. Smisao Tribine Darko Lukić aktualniji je danas no ikada prije: upozoriti javnost, ali i organizacije kojih se izravno tiče mladi glazbenički naraštaj, na one koji dolaze. Pravodobni angažman oko njih najbolji je način iskazivanja skrbi za ovaj dio nacionalne glazbene kulture.

PRAVILNIK TRIBINE DARKO LUKIĆ

 

Tribinu mladih glazbenih umjetnika organizira Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika u suradnji s Dvoranom Vatroslav Lisinski, a  naziv je dobila po jednom od najznačajnijih pijanista sredine 20. stoljeća, Darku Lukiću.

Tribina je ciklus koncerata koji imaju natjecateljski karakter, a natjecati se mogu mladi solisti svih izvođačkih profila, te komorni ansambli. Sudionici Tribine se publici i Stručnom žiriju predstavljaju cjelovečernjim koncertnim nastupom.

Programe u trajanju od 60 minuta, sastavljene od originalnih djela za pojedinu struku natjecatelji predlažu po vlastitom izboru, uz uvjet da jedna skladba mora biti djelo hrvatskog autora.

Pravo prijavljivanja imaju glazbeni umjetnici, državljani Republike Hrvatske, koji su u roku za prijavu mlađi od 30 godina (muški solo pjevači mlađi od 32 godine).

Na Tribini se dodjeljuje Nagrada Tribine Darko Lukić, Diploma Tribine Darko Lukić, te Nagrada za najbolju umjetničku suradnju na Tribini Darko Lukić.

Nagrada se sastoji od pisanog priznanja,  novčanog iznosa, te cjelovečernjeg nastupa u slijedećoj sezoni. Nagrada za najbolju umjetničku suradnju i Diploma donose dobitnicima pisano priznanje i novčani iznos.

Nagradu i Diplomu u iznimnim slučajevima mogu dobiti ex aequo et bono dobiti po dva  natjecatelja.

Dobitnik Nagrade na Tribini Darko Lukić može se natjecati samo jednom, a dobitnici ostalih Nagrada i Diplome, te oni koji sviraju dva različita instrumenta, mogu nakon određenog vremena ponovno konkurirati na natječaju Tribine Darko Lukić.