HDGU danas

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika osnovano je 1945. godine i od tada djeluje u kontinuitetu. Ono je krovna udruga akademskih glazbenika, profesionalnih glazbenih umjetnika izvođača u Hrvatskoj koja danas okuplja oko 600 članova.

Misija HDGU-a je zaštita prava glazbenih umjetnika izvođača u zemlji i inozemstvu, poticanje i unapređivanje koncertne i glazbeno-scenske umjetnosti te sustavna briga o mladim generacijama profesionalnih umjetnika – glazbenika.

HDGU predstavlja nezaobilazan, iznimno važan čimbenik razvoja glazbene kulture u Hrvatskoj, s obzirom da je velika većina članova iznimno aktivna. Oni su ugledni glazbeni umjetnici koji su definirali kulturno-glazbenu povijest Hrvatske, koji redovito nastupaju diljem zemlje, ali i u inozemstvu te čine okosnicu profesionalnog glazbenog života naše domovine.

HDGU je idejni začetnik i organizator dvaju ciklusa: natjecateljskog ciklusa Tribina „Darko Lukić“ te ciklusa koncerata Glazbeni umjetnici Zagrebu (koji se prije zvao Zagrebački umjetnici zagrebačkoj publici).

Desetljećima organizirajući više od dvadeset koncerata u sezoni, HDGU se profilirao kao ozbiljan koncertni organizator koji izvođačima osigurava potpunu profesionalnu podršku, od produkcijskih do marketinških elemenata: dogovaranja termina i prostora, izradu plakata, programskih knjižica i najava, dogovaranje i realiziranje projekata za članove u suradnji s MVEP-om, MKiM, Gradom Zagrebom, HUZIP-om, Zakladom Adria i drugim suradnicima.

Također, HDGU je nositelj niza projekata gostovanja naših članova diljem zemlje, najviše u suradnji s Ministarstvom kulture i medija.

Jedna od mnogih zadaća Društva jest i sustavno nagrađivanje vlastitih zaslužnih članova za njihov doprinos glazbenoj kulturi. Između tih nagrada koje su namijenjene svim generacijama glazbenika, od onih koji tek počinju svoju karijeru pa do onih koji su postigli umjetnički vrhunac, najznačajnija je nagrada za životno djelo koja nosi ime našeg  najvećeg dirigenta,  Lovro pl. Matačić. Nagrada je utemeljena 1990. godine a dodjeljuje se bienalno. Od 1958. Društvo dodjeljuje i godišnju Nagradu MilkaTrnina koja nosi ime velike hrvatske i svjetske operne primadone, a namijenjena je pojedincima i manjim komornim sastavima koji su ostvarili iznimno vrijedne umjetničke domete u godini koja prethodi Nagradi.

Hrvatskim društvo glazbenih umjetnika upravlja Upravni odbor čiji su članovi: Goran Bakrač, Diana Ćiković Grubišić, Nikola Fabijanić, Aleksandar Jakopanec, Klasja Modrušan i Pavao Mašić.

Predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika je Filip Fak.

Voditeljica ureda je Jelena Knešaurek Carić.