Nagrada Ivo Maček

Upravni odbor Hrvatskog društva glazbenih umjetnika zaključio je da s brojkom od 560 članova Društva, među kojima ima sjajnih umjetnika, HDGU u odnosu na srodna umjetnička Društva (kao što je na primjer Hrvatsko društvo dramskih umjetnika!) ima premalo Nagrada, pa mnogi od njih nikad ne uspiju doći do priznanja koje zaslužuju. Jednoglasno je prihvaćen prijedlog da se ustanovi još jedna Nagrada  kao  svojevrstan korektiv i satisfakcija  onim umjetnicima koji su zaokružili svoju dugogodišnju i kontinuiranu karijeru, te su pred umirovljenjem u svojim matičnim  kućama, a nisu dobili  ni jednu od Nagrada, jer ih je jednostavno  premalo, te nisu mogli ući u konkurenciju.

 

Nagrada nosi ime jednog od najvećih pijanista svoje generacije, Ive Mačeka koji je našu sredinu i glazbenu kulturu zadužio na razne načine: pijanist međunarodnog ugleda, pedagog, skladatelj, jedan od prvih predsjednika Društva i prvi predsjednik tadašnjeg Saveznog udruženja jugoslavenskih umjetnika (SUMUJ).

 

Nagrada se dodjeljuje svake druge godine (bienalno) počevši od 2017. u kojoj pada  15.  obljetnica smrti Ive Mačeka (Sušak, 1914.-Zagreb 2002), a sastojat će se od plakete i novčanog dijela koji će biti varijabilan, ovisno o materijalnim sredstvima Društva. Za Nagradu mogu konkurirati svi profili glazbenih umjetnika instrumentalista, dirigenata i pjevača sa zaokruženom i bogatom karijerom.

 

Prvi dobitnik Nagrade „Ivo Maček“ jest prof. Valter Dešpalj u 2017. godini.

 

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika

www.hdgu.hr