Nagrada “Lovro pl. Matačić” za 2020.

 

OBAVIJEST ZA MEDIJE

 NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO „LOVRO PL. MATAČIĆ“

DODIJELJENA PAVICI GVOZDIĆ I VLADIMIRU KRPANU

 

Hrvatsko  društvo  glazbenih  umjetnika utemeljilo je Nagradu za životno djelo koja nosi ime po našem najvećem dirigentu,  Lovri pl. Matačiću. 1990. godine. Nagrada „Lovro pl. Matačić“ dodjeljuje se bienalno, a dosadašnji dobitnici ove važne strukovne Nagrade su hrvatski glazbenici čija su iznimna postignuća prepoznata ne samo u našoj domovini, već i diljem svijeta. To su  redoslijedom primanja nagrade: Boris Papandopulo, Ivo Maček, Milan Horvat, Jurica Murai, Tomislav Neralić, Ruža Pospiš Baldani, Srebrenka Jurinac, Berislav Klobučar,  Mladen  Bašić, Stjepan Radić, Anđelko  Klobučar, Pavle  Dešpalj, Nikša Bareza, Tonko Ninić i Vladimir Kranjčević.

Nagrada se sastoji od medalje s likom Lovre pl. Matačića koja je autorski rad akademskog kipara Ozrena Fellera, Diplome autorice Ane Baće Nikolić i novčanog iznosa. Stručni žiri na sastanku 13. veljače 2020. u sastavu : Marija Mlinar, predsjednica žirija te Darko Petrinjak, Đorđe Stanetti, Nikola Fabijanić i Filip Fak članovi, odlučio je dodijeliti dvije Nagrade za životno djelo „Lovro pl. Matačić“. Dobitnici Nagrade su iznimni glazbenici, ugledni hrvatski pijanisti Pavica Gvozdić i Vladimir Krpan.

Pavica Gvozdić i Vladimir Kpran snažno su obilježili hrvatski glazbeni i kulturni život proteklih desetljeća, kako svojim intenzivnim koncertantnim djelovanjem u domovini i inozemstvu, tako i sjajnim pedagoškim karijerama na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

            Nagrada će se tradicionalno uručiti na  koncertu Zagrebačke filharmonije pod nazivom «In memoriam Lovro von Matačić«, koji će se održati 21. veljače 2020. godine pod ravnanjem mo Hansa Grafa, s početkom u 19 i 30 sati  u Koncertnoj dvorani  Vatroslava Lisinskog.