In memoriam Pavica Gvozdić

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika s tugom javlja da nas je napustila dugogodišnja članica

PAVICA GVOZDIĆ

 

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika s tugom se oprašta od svoje dugogodišnje članice, pijanistice čije djelovanje tijekom posljednjih više od šest desetljeća trajno i snažno obilježilo kulturni i umjetnički život Zagreba i cijele Hrvatske, ali i brojnih europskih zemalja, Kanade i Kube u kojima je gostovala, održavala majstorske tečajeve i bila članicom žirija na natjecanjima.

 

Pavica Gvozdić, kao jedna od najdarovitijih studentica Svetislava Stančića, uz Vladimira Krpana nastavila je njegovati Stančićevu pijanističku pedagogiju i odgojila desetke pijanista. Uz to, redovito je nastupala održavajući solističke recitale u Hrvatskoj, diljem bivše Jugoslavije i Europe. Njezina je pijanistička estetika zrcalila transparentnost u čitanju partiture, veliku posvećenost detaljima u interpretaciji i osobiti afinitet za široki repertoar, ponajprije onaj iz razdoblja romantizma. No, njezin je pijanistički repertoar bio uistinu golem: obuhvaća tridesetak koncerata za glasovir i orkestar i većinu solističkih djela glasovirske glazbe od baroka do 20. st. kanonskoga repertoara. Cijenjene su njezine interpretacije skladbi Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena, Frédérica Chopina, Roberta Schumanna, Franza Liszta, Johannesa Brahmsa, Claudea Debussyja, Sergeja Prokofjeva, Béle Bartóka.

Pavica Gvozdić intenzivno je promovirala hrvatske skladatelje poput Dore Pejačević i Borisa Papandopula, a osobito svoje suvremenike i kolege Davorina Kempfa i Stanka Horvata koji joj je i posvetio nekoliko skladbi.

Pavica Gvozdić bila je, uz Ružu Pospiš Baldani, solistica prvog povijesnog koncerta kojim se Dvorana Lisinski otvorila prije 50 godina.

Njezina je diskografija također vrlo bogata i svjedoči o vrlo profinjenom i intuitivnom pristupu glazbenim djelima.

Dobitnica je brojnih uglednih nagrada: Nagrade Milka Trnina (1965.), Vladimir Nazor (1968.), Vjesnikove nagrade Josip Štolcer Slavenski (1971.), Marul (1988.), Orlando (1994.) kao i nagrade Porin za životno djelo (2018.). Također, dobitnica je Nagrade Matačić 2020. godine koju je njoj i Vladimiru Krpanu Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika dodijelilo ex aequo.

Počivala u miru!