In memoriam Mirella Toić

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika s tugom javlja da nas je napustila dugogodišnja članica

operna nacionalna prvakinja

Mirella Toić

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika s tugom se oprašta od prerano preminule operne umjetnice Mirelle Katarinčić-Toić (1953. – 2023.) čije djelovanje tijekom posljednjih više od četiri desetljeća trajno obilježilo kulturni i umjetnički život njezine rodne Rijeke, ali i cijele Hrvatske.

Pjevanje je diplomirala 1977. na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi Ondine Otte-Klasinc, a nekoliko godina poslije magistrirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klas znamenite Biserke Cvejić. Od debitantskih nastupa u Carmen i Tosci pa preko glavnih solističkih uloga poput Mimi u La Bohème, Fiordiligi u Cosi fan tutte ili Leonore u Trubaduru Mirella Toić osigurala je neprekinutu naklonost kritike i publike, osobito svoje rodne Rijeke u čijem je HNK djelovala. Osim uloga u spomenutim operama, osobito su hvaljena bila njezina ostvarenja u Verdijevim djelima TraviataKrabuljni plesDon CarlosAidaMoć sudbineSimone Boccanegra i Lombardijci.

Za ulogu Norme u istoimenoj Bellinijevoj operi dobila je Nagradu »Milka Trnina« (1992.), Nagradu grada Rijeke i Nagradu hrvatskog glumišta (1996.). Svoj je repertoar neprestano obogaćivala novim ulogama pa su zapaženi nastupi ostvareni i u Mozartovom Don Giovanniju, Zajčevom Nikoli Šubiću ZrinjskomAmeliji i Banu Legetu, Smetaninoj Prodanoj nevjesti ili Mascagnijevoj Cavalleriji rusticani. No, kao vrsna operna pjevačica, sudjelovala je i u koncertnim nastupima i to Verdijevog i Faureovog Requiema, Bachovog Magnificata, Beethovenove Devete simfonije, Mozartove Krunidbene mise, Händelovog Mesije, Mahlerove Druge simfonije, Rossinijeve Petite messe solennelle i Stabat Mater te drugih.

Za svoj je predani umjetnički rad osvojila niz priznanja poput odličja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.), godišnje Nagrade Vladimir Nazor (2001.), Nagrade Štefanija Lenković riječkog HNK-a za ostvarenja u brojnim kazališnim sezonama. Od 2003. godine nosila je titulu nacionalne operne prvakinje.

 

Počivala u miru!