Preminuo vrsni bariton Josip Lešaja

Poštovani kolege, prijatelji i članovi Hrvatskog društva glazbenih umjetnika!

Iznimno smo potreseni viješću da nas je napustio naš dugogodišnji član, vrsni bariton, povjesničar umjetnosti, predani defektolog, sjajan turistički vodič te prije svega fantastičan čovjek, gospodin Josip Lešaja.

Tužna je ovo prigoda u kojoj se uz nevjericu treba prisjetiti svih njegovih ljudskih i profesionalnih kvaliteta, iznimnog obrazovanja, silnih talenata, velike otvorenosti i srdačnosti te uvijek prisutnoga osmijeha.

Josip Lešaja rođen je na Korčuli 1951. godine, a pjevanje je diplomirao 1983. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Uz studij pjevanja završio je i studij povijesti umjetnosti te defektologije, struke u kojima je, baš kao i u pjevanju, uživao i vrlo se posvećeno njima bavio. Kao bariton ostvario je više od 50 opernih uloga svih stilskih profila, a osobito je uspješan bio u interpretacijama solo popijevke te suvremene glazbe. Tako je praizveo Lirsku scenu Natka Devčića, Crne pjesme za bariton i 13 gudača Stanka Horvata, tumačio glavne uloge u praizvedbama opera Igora Kuljerića Richard III. i Rubena Radice Prazor. Svi koji su ga slušali i gledali na pozornici ostajali bi zadivljeni njegovim vokalnim i scenskim sposobnostima. Doista, nerijetko je nastupao i kao iznimno nadaren glumac.

Muzikologinja Bosiljka Perić Kempf o njemu je, prigodom izvedbe Schubertovih solopopijevki 2003. godine, napisala: „Lešaja je već godinama izdvojena ličnost hrvatske glazbene scene, na kojoj je izgradio niz dojmljivih likova specifičnim spojem svoje darovitosti inteligentna pjevača i glumca od formata. … Lešajina koncentracija, smisao za oblikovanje dramatičnog ili lirskog iskaza čisto vokalnim sredstvima, uvjerljivost njegova tumačenja Schubertovih tragičnih vizija finim nijansama izričaja široka spektra romantičarske osjećajnosti dala je cjelovitom luku njegove interpretacije osobine snažna i uvjerljiva svjedočanstva.“

Poštovani i dragi Joško, svojom ćete nezaboravnom umjetničkom i ljudskom snagom ostati snažan primjer plemenitog, inteligentnog, skromnog i dobronamjernog umjetnika i čovjeka!

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika

Posljednji ispraćaj bit će u krugu obitelji.

Sveta misa zadušnica služit će se u petak, 25. listopada u crkvi sv. Kvirina, Pantovčak 85, u 18:30 sati.