Preminula poznata hrvatska harfistica Branka Janjanin Magdalenić

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika s tugom javlja da je u subotu, 1. veljače preminula ugledna hrvatska harfistica i dugogodišnja članica Društva,

gđa. Branka Janjanin – Magdalenić.

Rođena u Zagrebu 1952. godine, harfu je počela učiti u klasi prof. Rajke Dobronić – Mazzoni, a diplomirala je 1975. na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi Rude Kosi.

Nakon dvoogodišnje specijalizacije u Parizu  kod čuvene Jaqueline Borot.  te  na Conservatoire Nationale Superieure de Paris, počela je nastupati i u inozemstvu te već u srpnju 1992. predstavlja Hrvatsku na II Europskom simpoziju  u Nürnbergu, kao i  na Svjetskim kongresima harfe u Pragu 1999. i Ženevi 2003.

Bila je dugogodišnja je predstavnica Hrvatske u međunarodnim žiriima natjecanja harfista te je vodila tečajeve u Grožnjanu. Brojni su hrvatski skladatelji pisali za nju te je ostvarila niz praizvedbi domaćih autora (Papandopulo, Klobučar, Detoni, Bradić, Josipović, Uhlik, Bobić).

Održala je niz solističkih koncerata u organizaciji Koncertne direkcije i drugih organizatora, a nastupala je uz Zagrebačku filharmoniju, Komorni orkestar ZF, orkestar Gaudeamus, Društveni orkestar HGZ, Komorni orkestar Muzičke akademije te Sofijske soliste.

Djelovala je i kao komorna glazbenica surađujući s oboistom Brankom Mihanovićem,  violončelistom Michaekom Flacksmanom, glumicom Veronikom Durbešić, sudjelovala je u radu ansambla Acezantez, Cantus, renesansnom triu Antico, te sa mnogim drugim umjetnicima. Dobitnica je brojnih nagrada. Snimala je za Hrvatski radio i Hrvatsku televiziju. Radila je kao glazbena urednica u dramskom programu HRT-a, a najduže je djelovala kao harfistica HNK u Zagrebu.

Pogreb Branke Janjanin-Magdalenić bit će u petak 8. veljače 2019. u 14,30 sati na Krematoriju.

Počivala u miru!